Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Virpominen ja Suven avaus elävän perinnön kansalliseen luetteloon

Virpominen ja Suven avaus pääsivät mukaan Museoviraston elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta hyväksyttiin vuonna 2003 ja Suomi allekirjoitti sopimuksen vuonna 2013. Elävän perinnön kansallinen luettelo pohjautuu kymmenien eri toimijatahojen tekemiin hakemuksiin, joita Museovirasto ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmä arvioivat. Pohjois-Karjalaista kulttuuria edustaa nyt jo 30 vuotta järjestetty lasten laulutapahtuma sekä karjalainen virpomisperinne.

perustelut:

Suomen suven avaus

Jokakeväinen koulujen lauluperinne on elänyt Joensuussa noin 30 vuotta. Joensuun laulurinteelle kokoontuu joka kevätlukukauden viimeisenä perjantaina lapsia laulamaan kaikista Joensuun alakouluista ja useista lähikuntien kouluista. Lapset heittävät laulaen jäähyväiset kouluvuodelle, avaavat Suomen kesän virallisesti ja samalla tähyävät jo kesälomille. Laulurinteellä lauletaan kymmenkunta laulua, joita säestää Joensuun puhallinorkesteri. Tapahtuman juontaa paikallinen opettaja, ja opettajat ovat muutoinkin tapahtuman onnistumisen takana. Tapahtumassa laulaa vuosittain noin 6000 lasta ja yleisöä on lähes 15 000. Paikallinen tapahtuma houkuttelee väkeä myös muista kaupungeista. Hakijana on Joensuun kaupunki, joka järjestää tapahtumaa.

Virpominen ortodoksisessa ja karjalaisessa perinteessä

Palmusunnuntaihin valmistaudutaan ortodoksiseurakunnissa virpovitsojen tekotalkoilla, joissa eri-ikäiset valmistavat suuret määrät koristeltuja oksia kirkossa siunattaviksi ja palmusunnuntaiaamuna lasten käytettäväksi. Virpomaan pyritään lähtemään aikaisin aamulla. Ortodoksiseen tapakulttuuriin ei kuulu naamiopukeutuminen virpoessa. Nyky-Suomessa virpomista sen ortodoksisessa ja karjalaisessa muodossaan ylläpitävät ortodoksiset ja luterilaiset seurakunnat, karjalaisseurat sekä Kalevalaisten Naisten liiton paikallisyhdistykset, muun muassa Joensuun Kalevalaiset Naiset. Virpomisen sanomana on hyvän, terveyden ja siunauksen välittäminen. Hakijoina Joensuun Kalevalaiset Naiset ry, Ortodoksisten Nuorten Liitto ry, Joensuun ortodoksinen seurakunta, Joensuun ev.lut. seurakunta sekä karjalaisseuroja Karjalan Liiton Pohjois-Karjalan piiristä.