Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Paikallisuutiset

Joensuun seurakuntavaalien tulokset vahvistettu

22.11.2018 12:41 | Toimitus

Seurakuntavaalien äänet Joensuun seurakunnissa on vahvistettu. Koko Joensuun seurakuntayhtymän äänestysprosentti oli 10,1 prosenttia. Viime vaaleissa vuonna 2014 äänestysprosentti oli 9,2. Tulokset eivät juurikaan muuttuneet tarkistuksen yhteydessä alustavista tiedoista. Äänestysprosentti nousi yhtä seurakuntaa lukuun ottamatta kaikissa Joensuun seurakunnissa vuoden 2014 vaaleihin verrattuna. Aktiivisimmin Joensuun seurakunnista äänestämässä kävivät Vaara-Karjalan seurakunnan jäsenet. Vaara-Karjalan äänestysprosentti oli 19,4. Viime vaaleissa 13,8 prosenttia seurakunnan äänioikeutetuista jäsenistä kävi äänestämässä. Joensuun seurakunnan äänestysprosentti oli 9,9 (2014: 9,6), Pielisensuun seurakunnassa 9,8 (8,6), Rantakylän seurakunnassa 8,8 (8,0) ja Pyhäselän seurakunnassa 9,5 (7,9). Enon seurakunnassa äänestämässä kävi 9,6 prosenttia äänioikeutetuista, kun viime vaaleissa äänestysprosentti oli 10,5. Enossa toimitettiin vain yhteisen kirkkovaltuuston vaalit. Seurakuntaneuvoston vaalit olivat ns. sopuvaalit. Seurakuntavaalien ääntentarkistus ei tuonut muutoksia seurakuntaneuvostoihin tai yhteiseen kirkkovaltuustoon valittuihin henkilöihin. Tarkempia tietoja vaalien tuloksista Joensuun seurakunnissa löytyy osoitteessa www.joensuunevl.fi/seurakuntavaalit ja osoitteessa www.seurakuntavaalit.fi.

Joensuun toimintoja siirtyy Tiedepuistolle

22.11.2018 12:34 | Liina Mustonen

Joensuun kaupungin koulutus-, varhaiskasvatus-, nuoriso-, tapahtuma- ja liikuntapalvelujen hallinnot muuttavat Tiedepuistolle. Palvelut sijaitsevat kolmessa eri tilassa rakennusten 4A ja 4B kolmansissa kerroksissa. Tilat sijaitsevat lähekkäin ja niihin tulee opasteet. Palvelut muuttavat pois osoitteesta Kauppakatu 18–20. Kulttuuripalvelut ja hallinto muuttavat Tiedepuistolle tammi-helmikuun aikana. Nämä tilat ilmoitetaan myöhemmin. Muuttoa tehdään parhaillaan ja se kestää noin viikon verran marraskuun loppuun asti. Muuton aikana asiakaspalvelussa voi esiintyä katkoja. Henkilöstön tavoittaa edelleen puhelimitse ja sähköpostitse entisin yhteystiedoin.

Lue lisää

Ukrin Vuoden kynä 2018 kirjavinkkaustoiminnalle

22.11.2018 00:57 | Liina Mustonen

Joensuun seutukirjaston kirjavinkkaustoiminta on palkittu Ukrin Vuoden kynä -tunnustuspalkinnolla. Kirjavinkkaus on lukuinnon herättelemistä kertomalla kirjallisuudesta ja omasta lukuelämyksestä siten, että kuulijalle herää halu lukea kirja itse. Se yleistyi Suomessa vuosituhannen vaiheessa. Joensuun seutukirjastossa vinkataan järjestelmällisesti kaikki nelosluokkalaiset. Näin varmistetaan, että jokainen ikäluokka kokee kirjavinkkauksen ainakin kerran peruskoulun aikana. Tämän lisäksi kirjavinkkarit vinkkaavat ahkerasti muille luokka- ja koulutusasteille resurssien mukaan.

Lue lisää

Kaksi varasta vangittiin

21.11.2018 17:07 | Toimitus

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus vangitsi tänään poliisin vaatimuksesta kaksi miestä epäiltynä useista omaisuusrikoksista, joita on tapahtunut pitkin syksyä eri puolilla Pohjois-Karjalaa, pääasiassa Joensuussa, Liperissä ja Kontiolahdella.

Vuonna 1992 syntyneen kontiolahtelaisen miehen epäillään syyllistyneen viimeisen puolen vuoden aikana kaikkiaan kahteenkymmeneen eri rikokseen, joista valtaosa on näpistyksiä ja varkauksia.

Vuonna 1984 syntyneen joensuulaisen miehen rikoshistoriasta löytyy viimeisen puolen vuoden ajalta 26 eri rikosta, jotka ovat pääasiassa varkauksia, näpistyksiä, petoksia ja identiteettivarkauksia.

Molemmissa vangitsemisessa erityisenä edellytyksenä käytettiin jatkamisvaaraa ja tarkoituksena oli siis katkaista meneillään oleva rikoskierre. Miesten rikossarjat eivät liity toisiinsa.

Molemmat rikossarjat on saatettava syyteharkintaan viimeistään helmikuussa 2019.

Lähes neljässä promillessa rattiin

21.11.2018 10:56 | Liina Mustonen

Joensuussa on jäänyt kiinni lähes neljä promillea puhaltanut rattijuoppo. Joensuulaisen 62-vuotiaan miehen epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta henkilöautolla Voimatiellä, Joensuun Käpykankaalla, tiistaina kello 21. Miehelle tehty puhalluskoe oli antanut tuloksen 3,85 promillea. Miehellä ei ole voimassaolevaa ajokorttia. Poliisipartio oli pysäyttänyt miehen kuljettaman auton normaalissa liikennevalvontatarkastuksessa.

Rokumentin elokuvissa 2800 katsojaa

21.11.2018 10:53 | Liina Mustonen

Joensuun Rokumentin elokuvissa kävi 2800 katsojaa. Joensuussa viime viikolla vietetty Suomen suurin musiikkielokuvafestivaali Rokumentti keräsi viidessä päivässä 2800 elokuvakatsojaa. Festivaalin 39 näytöksestä yhdeksän oli loppuunmyytyjä. Rokumentissa järjestettiin myös livekeikkoja teatterisaleissa sekä ulkoilmaesitys, jossa elokuvia oli mahdollista katsoa paljuista käsin. Rokumentin aikana jaettiin myös Joensuun Popmuusikot ry:n Hyvä tyypit -tunnustuspalkinto, jonka sai joensuulaislähtöinen, duosta bändiksi kasvanut Luukas Oja. Suoraviivaista ja energistä rokkia soittavan yhtyeen ensimmäinen singlejulkaisu Muijista soi YleX:llä ja noteerattiin musiikkimedioissa. Luukas Ojan urakehitys todistaa, että oikealla rohkaisulla ja tuella harrastajista voi kasvaa taitavia ja rohkeita muusikoita. Hyvä tyypit -palkinto jaettiin kymmenettä kertaa.

Lue lisää

Kontiomehu vuoden 2018 Karelia á la carte yritys

21.11.2018 10:00 | Heikki Rasanen

Joensuulainen Kontiumehu on valittu Vuoden 2018 Karelia à la carte -yritykseksi. Valinta tehtiin 60 Karelia à la carte -verkostoon kuuluvan yrityksen joukosta. Kontiomehu on viime vuosina kasvanut perheyrityksestä 7 henkilöä työllistäväksi yritykseksi. Kesäaikana kausityössä Kiiskisten marjatilalla on noin 20-30 henkilöä. Liikevaihto on kohonnut yli 900 000 euroon. Kontiomehu tunnetaan erityisesti alkoholittomista kuohujuomista.

Lue lisää

Valo-lastenteatteritapahtuman Joensuussa

20.11.2018 14:56 | Heikki Rasanen

10 VALOPILKKUA! - Valo-lastenteatteritapahtuman 10-vuotisjuhlia vietetään Pohjois-Karjalassa. Joensuun lisäksi esityksiä nähdään Ilomantsissa, Lieksassa, Kontiolahdessa, Niittylahdessa ja Reijolassa. Juhlavuotenaan ohjelmistossa korostuvat suomalaiseen ja ulkomaiseen lastenkirjallisuuteen ja satuklassikoihin perustuvat esitykset. Kuuden tapahtumapäivän aikana nähdään noin 50 esitystä ja tarjolla on 3 työpajaa lapsille. Tapahtumaviikko päättyy lauantaina.

Lue lisää

Lieksassa tulipalo - valaisinpylväs syttyi

20.11.2018 14:41 | Heikki Rasanen

Valotolppa syttyi tuleen Lieksassa. Pankakosken ratapihalla puolen päivän aikaan syttyneen valotolpan sammutti VR:n työntekijä jauhesammuttimella sekä teki valotolpat virrattomaksi. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Lue lisää

Päivä paloasemalla tulee taas

20.11.2018 14:26 | Heikki Rasanen

Pohjois-Karjalan Pelastuslaitos ja Pelastusalanliitto on mukana Päivä Paloasemalla-tapahtumassa. Päivä Paloasemalla aloittaa samalla valtakunnallisen Paloturvallisuusviikon. Tapahtuma järjestetään tulevana lauantaina, jonka aikana opitaan tärkeitä paloturvallisuustaitoja ja tutustutaan palokunnan toimintaan hauskoilla tehtävärasteilla. Tehtävärastit ovat tänäkin vuonna perheille suunnattuja.

Lue lisää

Joensuun uusia nettisivuja kutsutaan testaamaan

20.11.2018 14:23 | Heikki Rasanen

Joensuu kutsuu kaupunkilaiset testaamaan uudistuvia verkkosivuja. Joensuun kaupungin uudet verkkosivut julkaistaan alkuvuonna 2019. Uudistuviin verkkosivuihin on mahdollista tutustua ennakkoon kaupungintalon avoimien ovien päivänä lauantaina. Verkkosivu-uudistuksessa tärkeimpiä kehittämiskohteita ovat olleet palveluiden ja ajankohtaisten asioiden parempi löydettävyys sekä sivujen saavutettavuus.

Lue lisää

Joensuun joulunavaus sunnuntaina

20.11.2018 14:16 | Toimitus

Joensuun joulunavaus järjestetään ensi sunnuntaina uusitulla kauppatorilla. Avaus alkaa jo keskipäivällä. Tarjolla on riemukasta ohjelmaa mm. joulupukki sekä tanssiesityksiä. Myös poliisi sekä pelastuslaitos tuovat kalustoaan näytille. Ilotulitus järjestetään klo 17 alkaen ja raketit ammutaan Vapaudenpuistosta. Yleisöä pyydetään saapumaan paikalle hyvissä ajoin liikennemuutosten takia.

Lue lisää

Lasten oikeuksien päivää vietetään tänään

20.11.2018 11:23 | Heikki Rasanen

Pohjois-Karjalassa vietetään tänään kansainvälistä lasten oikeuksien päivää. Samaan aikaan käynnissä on myös lasten oikeuksien viikko. Lapsen oikeuksien viikko on kouluille suunnattu toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien tunnettuutta oppilaiden, opettajien ja kouluhenkilökunnan keskuudessa yhteisen tekemisen kautta. Lasten oikeuksien päivän -ja viikon ohjelmasta Iskelmä Rexin haastattelussa vierailee Sanaratas RY:n toiminnanjohtaja Riikka Linjamaa. Haastattelu kuullaan Iskelmä Rexin Paikallismakasiinissa kello 13.10.

Kiihtelysvaaran kirkolle tukikonsertti

20.11.2018 10:00 | Heikki Rasanen

Kiihtelysvaarassa tuhoutuneelle kirkolle järjestetään tukikonsertti lauantaina. Tukikonsertti järjestetään Joensuun ev.lut kirkossa kello 15 alkaen. Konsertti on osana Kiihtelysvaaran kirkon uudelleen rakentamista. Konsertin idean takana on Esa A. Luukkainen. Jumalan silmän kirkkona tunnettu Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tuhopolton seurauksena viime kuun 23. päivänä.

Lue lisää

Li Anderssonin vaalikiertue Joensuuhun

20.11.2018 09:51 | Heikki Rasanen

Li Andersson saapuu Joensuuhun lauantaina. Vierailun aikana vasemmistoliiton puheenjohtaja osallistuu Iso Myyssä vasemmistoliiton tilaisuuteen. Tilaisuudessa Andersson myös keskustelee ihmisten kanssa.

Lue lisää

Yksin Sateessa? -nykytanssifestivaali siirtyy Outokumpuun

20.11.2018 09:43 | Heikki Rasanen

Yksin Sateessa?-nykytanssifestivaali siirtyy perjantaiksi Joensuusta Outokumpuun. Osana ohjelmistoa nähdään Riverian tanssin ja pelialan koulutusten yhteistuotanto Captured (e)motions. Teoksessa on tutkittu liikkeen käytön mahdollisuuksia animoinnissa ja animoinnin mahdollisuuksia koreografisen liikkeen rakentamisessa. Teoksen koreografian on laatinut Antti Lahti.

Lue lisää

Jäte luokittelusta apua kiertotalouteen

20.11.2018 09:29 | Heikki Rasanen

Jäteperäisten materiaalien luokittelu edistää kiertotaloutta kertoo Itä-Suomen yliopisto. Asia selviää hallintotieteiden maisterin Topi Turusen väitöstutkimuksesta, jonka väitöstilaisuus järjestetään Joensuun kampuksella. Jäteperäisten materiaalien jätteeksi luokittelun sääntely pystyy samalla vähentämään syntyvän jätteen määrää, tuotantoprosessien ympäristö- ja terveysvaikutuksia sekä edistämään kiertotalouteen siirtymisen tavoitetta. Jätteiden hyödyntäminen raaka-aineena olisi helpompaa, kun normaalisti jätteeksi määriteltäviä materiaaleja ei luokiteltaisi jätteeksi. Näin neitseellisten materiaalien, kuten metallien, korvaaminen jäteperäisillä materiaaleilla olisi entistä kannattavampaa. Kiertotalouteen siirtyminen on yksi Euroopan nykyisen jätepolitiikan keskeisimpiä suuntauksia. .

Lue lisää

Pohjois-Karjalan työttömyys laskussa

20.11.2018 09:10 | Heikki Rasanen

Pohjois-Karjalan työttömien työnhakijoiden määrä on laskussa. Tulos selviää ELY-keskuksen uudessa tiedotteessa. Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli lokakuun lopussa 9 030 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna työttömien määrä väheni 1 472 henkilöä, 14 %. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pohjois-Karjalassa 12,4 %. Vuosi sitten osuus oli 14,4 %.

Lue lisää

Rattijuoppo kiinni Kiihtelysvaarassa

20.11.2018 08:38 | Heikki Rasanen

Joensuulaismiestä epäillään rattijuopumuksesta. 70-vuotias mies on jäänyt kiinni eilisessä puhallusratsiassa ennen puoli kymmentä.. Joensuunväylälle järjestetyssä puhallusratsiassa mies on puhaltanut 0.59 promillea. Hänen epäillään nyt syyllistyneen rattijuopumukseen ja mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Lue lisää

Suuri piirroselokuvamusiikin konsertti Joensuuhun

20.11.2018 08:27 | Heikki Rasanen

170-vuotiasta Joensuuta juhlitaan Joensuu Areenassa suuressa piirroselokuvamusiikin konsertissa. Tulevana lauantaina lavalle nousee yhteensä lähes 150 muusikkoa ja laulajaa. Viidakosta jääpalatsiin -juhlakonsertti on mittava yhteistyöponnistus, jossa musiikilliset voimansa yhdistävät mm. Joensuun kaupunginorkesteri ja Karjalan valtionfilharmonian sinfoniaorkesteri. Konsertin johtaa kapellimestari Nick Davies. Mukana on myös Karelia-ammattikorkeakoulun media-alan koulutus, josta tulevat kuvaajat striimaamaan konsertin valkokankaalle.

Lue lisää

Hulmi seurakuntavaalien ääniharava

20.11.2018 08:19 | Heikki Rasanen

Helena Hulmi on valittu Rantakylän seurakuntaneuvostoon. Hänet on valittu myös Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon. Seurakuntavaalien ääniharava, eläkkeellä oleva entinen musiikin lehtori, Hulmi sai molemmissa vaaleissa 175 ääntä, kun seuraavaksi eniten ääniä meni Iris Leppäselle (136). Myös Leppänen valittiin Joensuun seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Lue lisää

Karjalan Kielen Seuralta kaksi lastenkirjaa

20.11.2018 08:12 | Heikki Rasanen

Karjalan Kielen Seura julkaisi kaksi lastenkirjallisuuden klassikkoa. Julkaisussa ovat Pikku Prinssi ja Liisan seikkailut Ihmemaassa. Vuonna 1943 julkaistu Antoine de Saint-Exupéryn klassikkoromaani Pikku Prinssi muutti myös suomalaista lastenkirjallisuutta ja Lewis Carrollin kirjoittama lastenromaani Liisan seikkailut Ihmemaassa vuodelta 1865 mullisti siihen asti vallinneen moralistisen satuperinteen. Nyt ne julkaistaan karjalan kielisinä Karjalan Kielen Seuran toimesta. Kirjat on karjalaistanut Aleksi Ruuskanen

Lue lisää

Maastopalo nuotiosta Kesälahdella

19.11.2018 13:36 | Liina Mustonen

Kesälahdella on huonosti sammunut nuotio sytyttänyt maastopalon. Pelastuslaitokselle ilmoitus kytevästä maastosta aamupäivällä Mustolantien varresta. Pelastuslaitoksen yksiköiden päästyä paikalle havaittiin kytevä maastopalo noin kymmenen neliön alueella. Palo oli todennäköisesti saanut alkunsa sammuttamatta jätetystä nuotiosta. Palo oli levinnyt pienelle alueelle, mutta pureutunut syvälle maahan katkoen puiden juuria. Pelastuslaitoksen yksiköt sammuttivat palon, ja kastelivat maaperän, jotta kytöpalo maan sisällä saatiin sammumaan. Pelastuslaitos muistuttaa, että sytyttäjän tulee aina huolehtia myös nuotion sammuttamisesta.

Joensuun kaupunkikeskustayhdistyksen nimeksi Virta

19.11.2018 08:57 | Saku Rinkinen

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys on muuttanut markkinointinimekseen Virta. Nimenmuutoksen takana on halu virtaviivaistaa viestintää ja selkeyttää yhdistyksen brändiä. Nimeä tehdään tutuksi Joensuun joulunavauksessa, joka järjestetään ensi viikon sunnuntaina, 25. päivä marraskuuta. Joensuun kaupunkikeskustayhdistys on pysynyt tuntemattomana suurelle yleisölle, vaikka olemme olleet vaikuttamassa monessa asiassa Joensuussa. Varsinkin nyt kun yhdistyksen jäseniksi pääsevät myös yksityiset henkilöt, koimme brändiuudistuksen tarpeelliseksi, toiminnanjohtaja Anne Vänskä kertoo muutoksen syistä. Virta on Joensuun kaupunkikeskustan yrittäjien, kiinteistöomistajien, yhdistysten, asukkaiden ja Joensuun kaupungin yhteinen yhdistys.

Juukaan uusi hoivakoti vanhuksille

19.11.2018 08:29 | Liina Mustonen

Juukaan rakennetaan uusi hoivakoti vanhuksille. Attendo rakentaa Juukaan 30-paikkaisen hoivakodin, joka tarjoaa tehostettua palveluasumista ikäihmisille. Kokkokalliontien ja Riihipolun kulmassa olevalla tontilla aloitetaan rakennustyöt vuoden alussa. Hoivakoti valmistuu ensi vuoden loppuun mennessä, jolloin ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan sisään. Asukkaaksi Juuan uuteen hoivakotiin pääsee Siun Soten kautta.