Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Maaseutu tulevaisuudessa: elintarvikkeiden jatkojalostus ja digitaaliset palvelut

Maaseutubarometrissa on arvioitu Pohjois-Karjalaa. Raatiin osallistui lähes 120 henkilöä. Barometrin ensimmäisen asiantuntija- ja kokemusraadin mukaan Pohjois-Karjalan maaseutu saa kouluarvosanaksi 6,6. Eniten kehitettävää nähtiin olevan työssä, osaamisessa ja elinkeinoissa. Maaseudun nousevia aloja ovat elintarvikkeiden jatkojalostus ja niiden viennin edistäminen sekä digitaalisten palvelujen ja etätyövalmiuksien edistäminen. Myös mm. luonnontuotteiden jatkojalostus ja metsäpalveluyrittäjyys koetaan tärkeiksi kehittämisen aloiksi Pohjois-Karjalassa.

Tiedote:

Maaseutua arvostetaan asuinpaikkana

Itä-Suomen yliopiston alue- ja kuntatutkimuskeskus Spatia on kehittänyt maaseutubarometria, joka laaja-alaisesti kuvaa pohjoiskarjalaisen maaseudun tilaa ja kehitystä. Barometrin ensimmäisen asiantuntija- ja kokemusraadin mukaan Pohjois-Karjalan maaseutu saa kouluarvosanaksi 6.6. Maaseutua arvostetaan asuinpaikkana ja ympäristönä. Eniten kehitettävää nähtiin olevan työssä, osaamisessa ja elinkeinoissa. Raatiin osallistui alueellisesti kattavasti ja eri toimintasektoreita edustaen lähes 120 henkilöä. Kokonaisarvosana muodostui neljästä eri teemasta, joissa kussakin oli kymmenkunta maaseudun tilaa ja kehitystä arvioitavaa asiaa.

Nousevat alat ja näkymät

Maaseudun nousevia aloja barometrin mukaan ovat elintarvikkeiden jatkojalostus ja niiden viennin edistäminen sekä digitaalisten palvelujen sekä etätyövalmiuksien edistäminen. Myös luonnontuotteiden jatkojalostus, metsäpalveluyrittäjyyden edistäminen sekä yritysryhmätoiminnan aktivointi koetaan tärkeiksi kehittämisen aloiksi Pohjois-Karjalassa.

Barometrissä pohjoiskarjalaista maaseutua tarkastellaan yrittäjyyden, järjestöjen, yhdistysten, politiikan, median, alkutuotannon, tuotekehittäjien ja innovaatioiden sekä maaseudun kehittäjien näkökulmista.

-Barometrin ei ole tarkoitus antaa suoria vastauksia, vaan herättää kysymään. Mikä meille on täällä tärkeintä ja, miten asiaa voisimme viedä yhdessä eteenpäin, kertoo projektitutkija Pasi Saukkonen Itä-Suomen yliopistosta.

-Haluamme saada kokonaistarkastelun omasta maakunnastamme ja raadin tulokset ovat yksi tärkeä osa sitä, kommentoi maaseutu- ja energiayksikön päällikkö Pekka Tahvanainen.

Itä-Suomen yliopiston Pohjois-Karjalan maaseutuluotain kokeiluhanke on saanut rahoituksen maaseuturahastosta. Tavoitteena on tunnistaa monipuolisesti erilaisten maaseutualueiden tila ja muutos sekä yhdistää tilastotietoa kokemus- ja asiantuntijatietoon. Ohjelmaperustaisessa kehittämisessä barometria hyödynnetään Pohjois-Karjalan maaseutusuunnitelman toimeenpanossa ja seurannassa sekä uuden ohjelmakauden valmistelussa.

#maaseutu2020 #pohjoiskarjala #maaseutufi #maaseutu