Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Laiton susijahti syyttäjälle

Poliisi on tutkinut Kiihtelysvaarassa susijahtiepäilyä. Uudenvuoden aattona kaksi henkilöä oli nähnyt Uskalissa pakenevan suden. Havaintopaikan läheltä suden nähneet tapasivat metsästäjiä, jotka olivat kertoneet olevansa kettujahdissa. Erävalvontaan erikoistunut poliisipartio seurasi maastossa jälkiä. Ja löysivät paikan, jossa oli runsaasti verta ja karvoja. Poliisi käynnisti esitutkinta törkeästä metsästysrikoksesta. - Esitutkinnan päättyessä epäilemme yhdeksää miestä metsästysrikoksesta. Epäillyt ovat kotoisin Joensuusta, Tohmajärveltä ja Kiteeltä. Viisi heistä oli esitutkinnan aikana pidätettynä ja yksi tutkintavankeudessa, kertoo rikoskomisario Kimmo Wetterstrand. Kotietsintöjen yhteydessä löytyi myös puutteita aseiden säilytykseen liittyen. Tapaus on siirretty syyteharkintaan.

Poliisin tiedote:

Uudenvuoden aattopäivänä 2017 koiriaan ulkoiluttamassa olevat naiset näkivät Joensuun Kiihtelysvaaran Uskalissa eläimen juoksevan melko läheltä sähkölinjan yli. Naisten mukaan eläin oli varmuudella susi, joka oli käyttäytynyt siten kuin se olisi ollut pakenemassa jotakin. Vähän ajan kuluttua tästä susihavainnosta naiset olivat havainneet lähellä pysäköityjä autoja, joiden ympärillä oli ollut metsästäjiä. Metsästäjät olivat kertoneet naisille olevansa kettujahdissa.

Tapauksesta ilmoitettiin poliisille vasta muutaman päivän päästä, mutta koska kyseisenä aikana ei ollut satanut lunta, pystyttiin tapahtumapaikalla suorittamaan tutkintaa. Erävalvontaan erikoistunut poliisipartio seurasi maastossa jälkiä, jotka naiset kertoivat suden tekemiksi. Eläimen jäljet tulivat maastosta lopulta moottorikelkkauralle. Muutaman kymmenen metrin päästä löytyi paikka, jossa oli runsaasti verta ja karvoja. Tässä vaiheessa käynnistettiin esitutkinta törkeästä metsästysrikoksesta, sillä oli syytä epäillä, että alueella oli ammuttu sutta. Laboratoriotutkimusten perustella tutkittu veri oli jäniksen verta ja karvanäytteet olivat koiraeläimen, mutta tuloksissa ei pystytty yksilöimään, oliko tämä koiraeläin juuri susi. Laboratoriotulosten jälkeen tutkintanimike muutettiin metsästysrikokseksi, koska ei ollut näyttöä siitä, oliko sutta vahingoitettu.

Toteutimme esitutkinnan aikana erittäin runsaasti tutkintatoimenpiteitä, muun muassa teknistä tutkintaa, kotietsintöjä ja kiinniottoja. Lisäksi takavarikoimme runsaasti metsästäjien käytössä olleita koiratutkia ja niihin liittyviä GPS-paikantimia ja matkapuhelimia. Esitutkinnan päättyessä epäilemme yhdeksää miestä metsästysrikoksesta. Epäillyt ovat kotoisin Joensuusta, Tohmajärveltä ja Kiteeltä. Viisi heistä oli esitutkinnan aikana pidätettynä ja yksi tutkintavankeudessa. Miehet ovat kertoneet esitutkinnassa vaihtelevasti uudenvuoden aaton tapahtumista. Osa on myöntänyt olleensa metsästämässä sutta ja sen, että kaikki metsästykseen osallistuneet miehet olivat jahdin tarkoituksesta tietoisia. Osa epäillyistä on vastaavasti kiistänyt olleensa metsästämässä sutta kyseisenä päivänä ja että tarkoituksena oli ollut metsästää kettua. Metsästys oli käynnistynyt sen jälkeen, kun osa epäillyistä oli havainnut maastossa jälkiä. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet ampuneensa sutta metsästyksen yhteydessä. Metsästyksessä käytettiin useita koiria. Osa epäillyistä kuuluu siihen metsästysseuraan, jonka alueella metsästys tapahtui.

Kotietsintöjen yhteydessä löysimme puutteita aseiden säilytykseen liittyen ja neljää miestä epäillään ampuma-aserikkomuksesta edellä mainitun metsästysrikoksen lisäksi.

Kohtuullisen laaja esitutkintamateriaali on nyt lähetetty syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjävirastoon.