Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Joensuussa pelastettu ennätysmäärä hävikkiruokaa

Joensuulaiset pelastivat ennätysmäärän ruokaa hävikiltä viime vuonna. Hävikkiruoan myyntiin erikoistuneen Martsmatin joensuulaiset asiakkaat pelastivat 6 000 kiloa ruokaa hävikiltä viime vuonna, mikä on jopa 869 % enemmän kuin 2017. Viime vuonna Matsmartin kautta pelastettiin yhteensä 527 000 kiloa ruokaa Suomessa. Luonnonvarakeskus LUKE:n mukaan Suomessa tuhlataan vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa.

***

Joensuulaiset pelastivat ennätysmäärän ruokaa hävikiltä viime vuonna

Hävikkiruoan myyntiin erikoistuneen Matsmartin joensuulaiset asiakkaat pelastivat6 000 kiloa ruokaa hävikiltä viime vuonna, mikä on jopa 869 % enemmän kuin 2017. Ruokamäärän hiilijalanjälki vastaa 26 edestakaista Joensuu—Helsinki-lentoa.


“Matsmartin tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä ja joensuulaisasiakkaiden ansiosta 6 tonnia ruokaa sai uuden mahdollisuuden viime vuonna. Asiakkaamme ovat aitoja ympäristösankareita”, kertoo Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson.

Viime vuonna Matsmartin kautta pelastettiin yhteensä 527 000 kiloa ruokaa Suomessa, mikä vastaa 811 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Saman verran CO2-päästöjä syntyy 2139 edestakaisesta Joensuu—Helsinki-lennosta.

“Vähentämällä ruokahävikkiä asiakkaamme tekevät vaikutuksen ympäristöön ja säästävät rahaa. Samanaikaisesti autamme tuottajia myymään tuotteita, jotka muutoin päätyisivät hävikkiin”, jatkaa Karl Andersson.

Luonnonvarakeskus LUKE:n mukaan Suomessa tuhlataan vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, josta kotitalouksissa syntyvän hävikin osuus on 120–160 miljoonaa kiloa. Tästä ruoasta iso osa voitaisiin syödä, mikäli ruokaa käsiteltäisiin oikein. LUKE:n tutkimusten perusteella pelkästään kotona syntyvä hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 eurolla vuodessa.

Suomessa ruokaketjun hävikin kasvihuonekaasupäästöt, eli hiilijalanjälki vastaa jopa 400 000 henkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.


Karl Andersson kommentoi: “Tämä kertoo, miten suuresta ongelmasta on kyse. Onneksi kuitenkin entistä useampi ruoanvalmistaja ja kuluttaja haluaa vähentää hävikkiä. Matsmart on täyttänyt selvän aukon ruokaketjussa”.