Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Ui ui, nyt on sen aika

Joensuu uitiin rokissa maailmankartalle. Tai oikeastaan naku-uitiin, mutta kuitenkin. Kesään kuuluu Suomessa kiistatta naku-uinti järvessä eikä siinä sinänsä ole mitään kummallista suomalaisten mielestä. Jokaiselle löytyy suojaisa ranta, jossa tämän luontoon sulautumisen ainutkertaisen tunteen pystyy kesällä tavoittamaan vaikkei sitä omaa mökkirantaa olisikaan.

Oma kesäni on kulunut kaukana tuhansista järvistä, Lounais Ranskassa. Kun loma-asuntoa täältä katselimme, kertoi kiinteistövälittäjä ylpeänä meidän olevan Ranskan järvialueella. Täällä on satoja pieniä järviä, tai suomalaisten mielestä ne ovat vain lampia tai lämpäreitä. Maakunta on Dordogne ja se tunnetaan nykyisin brittien ja hollantilaisten suosimana alueena. Vähän niinkuin Espanjan Fuengirola on suomalaisille.

Ilo järvistä on kuitenkin vain lähinnä ilo silmälle. Jokamiehen oikeutta ei ole ja moni kaunis pikkujärvi tai lampi on yleensä tiukasti aidattu eikä rantaan ole asiaa. Luonnonvesiin jos mielii seudulla uimaan, on valittavana vain parikymmentä kohdetta, joista parhaat ovat jo vesipuistoja ravintoloineen ja muine palveluineen.

Kesä on ollut kuuma ja järvissä on täällä voinut pulikoida jo toukokuun lopusta alkaen. Rannoilla on ollut melko vähän väkeä alkukesästä, sillä vasta tässä kuussa alkoivat koululaisten kesälomat ja perheitä näkee rannalla arkipäivisinkin. Todellinen ryntäys on parin viikon päästä, kun elokuussa koko Ranska ryysii lomakohteisiin.

Kesän kuumuus ja ajoittaiset ukkosmyrskyt ovat tehneet hyvää myös metsien sienisadolle. Tatteja on jo myynnissä, mutta sienisadon poiminnassa on sama rajoite kuin uinnissakin. Jokamiehen oikeutta ei ole eli toisen omistamaan metsään ei voi mennä sieniä poimimaan ilman lupaa. Sienivalistuksen osalta ranskalaisilla on kätevä konsti. Jokainen apteekki antaa maksutonta neuvontaa ja jos ei ole varma sientensä syömäkelpoisuudesta, voi ne tarkistuttaa apteekissa!

Jo vuosien ajan Ranskan koululaisille on tarjottu ilmainen uimakoulu kesäaikaan. Tänä vuonna opetustuntien määrä nostettiin 15 per lapsi, jotta uimataitoa saataisiin kohentumaan. Ilmaiseen uimakouluun pääsevät kaikki, kunhan lapsella on oma vakuutus ja lääkärintodistus. Tuo lääkärintodistus vaaditaan aina, kun osallistuu johonkin järjestettyyn liikuntaan, jumpparyhmään tai juoksutapahtumaan. Todistus kelpaa vuoden ja sitten se on uusittava.

Uimakoulujen lisäksi hukkumiskuolemia ehkäistään turvamääräyksillä. Jos rakentaa pihaansa uima-altaan, on se raskaan sakkouhkan velvoittamana varustettava kelvollisella turvajärjestelmällä. Allas on joko katettava, aidattava tai siinä on oltava sähköinen hälytin. Aika yleistä on rakentaa koko altaan peittävä "kasvihuone", jolloin allas pysyy helpommin puhtaanakin. Onko se sitten kaunis ratkaisu, on toinen kysymys. Suomessa hukutaan yleensä luonnonvesiin eikä tarvetta yksityisten altaiden turvamääräyksille juuri ole.

Naku-uintiennätyksen lisäksi kesään mahtuu vielä järviuintihaasteita ja onpa Höytiäisellä vielä oma erityinen uintitempauskin ennen syksyä. Ui, ui suomalainen! Nyt on sen aika.

Seppo Mustonen, Bussiere-Badil