Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Sisäilmaongelma on ratkaistavissa

Suomessa rakennusten kosteus- ja homeongelmat ovat jo vuosien ajan tunnistettu kasvavaksi terveysuhkaksi. Näistä johtuvat koulujen ja päiväkotien sisäilmaongelmat rasittavat noin joka neljättä suomalaislasta, minkä lisäksi opettajat ja päiväkotien työntekijät joutuvat työskentelemään huonolle sisäilmalle altistuen. Tilanteeseen on onneksi alettu kiinnittää yhä enenemässä määrin huomiota ja nyt valmistelussa oleva Terveiden tilojen vuosikymmen – toimenpideohjelma on askel oikeaan suuntaan. Jo tätä ennen eduskunnan tarkastusvaliokunta oli kuitenkin nostanut kissan pöydälle.

Merkittävä osa rakennusten sisäilmaongelmista aiheutuu kiinteistöjen kunnossapidon puutteista ja huonokuntoisten rakennusten viivästyneistä korjauksista. Tähän ongelmaan tulee tarttua nopeasti ja niinpä sosialidemokraatit ovatkin esittäneet omassa vaihtoehtobudjetissaan kunnille 100 miljoonan siemenrahoitusta homekorjauksiin, kouluissa, päiväkodeissa ja terveyskeskuksissa. Tämä varmasti kiinnostaisi kuntia tarttumaan ongelmiin nyt eikä viidestoista päivä.

Tulevien ongelmien estämiseksi koko rakennuksen elinkaari on saatava kuntoon. Tämä tarkoittaa niin rakennusvaihetta, käyttöä kuin saneerauksiakin. Säädösten, ohjeistuksen sekä koulutuksen on oltava kattavat niin rakentajille, rakennuttajille kuin käyttäjillekin. Vastuuketjujen tulee olla selkeitä ja valvontaan on kohdistettava asianmukaisesti voimavaroja. Rakentajan ja tilaajan vastuut on tuotava näkyville ja todennetut virheet sanktioitava. Vieläkin näkee rakennettavan ilman sääsuojia. Rakentamisessa ei myöskään saa olla niin kiire, että tehdään sutta ja sekundaa.

Monet sairastuneet kokevat, että heidän sairauttaan ei oteta vakavasti. Tutkimukseen ja hoitoon sekä sairastuneiden sosiaaliturvaan tarvitaan parannusta. Näin pystytäisiin paitsi hoitamaan oireita paremmin, myös entistä paremmin tunnistamaan ja puuttumaan niihin aikaisemmassa vaiheessa sekä varmistamaan, että ihmiset eivät oireilun vuoksi joudu taloudelliseen ahdinkoon.

Sisäilmaongelmien hoito edellyttää kykyä ajatella rakennusten elinkaaren mittaisesti, mikä edellyttää tiivistä poliittista ja viranomaisyhteistyötä, jolla varmistetaan oikeanlainen lainsäädäntö ja käytännön asioiden hoitaminen. On syytä muistaa, että sisäilmaongelmat eivät ole vain julkisten rakennusten ongelmia, myös kodit sairastuttavat.

Rakennusten elinkaaren huomioiminen tarkoittaa erityisesti sitä, miten kotiamme hoidamme ja ylläpidämme. Tähän tarvitaan kansalaiskasvatusta. Enää ei aina riitä, että avaa ikkunan ja tuulettaa ja pitää ilmanvaihdon muutoinkin kunnossa. Tekniikka on tullut koteihin ja sen haltuunotto ei automaattisesti meiltä kaikilta onnistu.

-Riitta Myller

kansanedustaja (sd)