Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Roskaaminen

Muoviroska ja erityisesti sen päätyminen vesistöön ja sitä kautta valtameriin on aiheuttanut aiheesta kovaa keskustelua viime vuosina. Valtamerillä on muoviroskalauttoja niin, että ne yhteensä ovat kuin kuudes mantere eli kuin Australia, Eurooppa, tai Afrikka. Muoviroska jauhautuu mikromuoviksi, joka joutuu kalojen ja muiden vedessä elävien elimistöön. Tätä kautta muovi rikastaa myös luomakunnan kruunun ruokavaliota. Kaikki muovi ei edes ennätä jauhautua mikrosiruiksi, vaan jo muovipussi vaiheessa joutuu eri eläinlajien vatsalaukkuun. Näistä valas yms. kuolemista luemme yhä useammin.

Mitä pitäisi tehdä? Monissa maissa ollaan kielletty muovipussit tai suunnitellaan kieltoa. Vierailin kehitysyhteistyön merkeissä alkutalvesta Ruandassa Afrikassa. Olipa siistiä, ei pussin pussia lentelemässä ja kasautumassa röykkiöiksi pölyisten maanteiden varsille, mikä näky on tavallista afrikkalaisessa normielämässä. Ruandassa muovipussit on kielletty jo vuodesta 2007 lähtien.

Vaikka syyttävän sormella on helppo osoittaa kehitysmaita, on ratkaisua haettava sieltä missä muovituotteita tehdään. Muovi on halpaa ja se muuntuu moneksi. Hinnalla sitä vastaan on vaikea käydä taistelemaan. Tarvitaan maailmanlaajuisia rajoituksia sopimusten kautta. Samanlaisia, joilla otsonikato on saatu pääosin suitsittua, sekä parasta aikaa käydään taistoa ilmastonmuutosta vastaan.

Suomessa on iloittu heräämisestä muoviroskan maailmanlaajuisiin ongelmiin ajatellen, että nyt saamme markkinoille ympäristön kannalta paremman vaihtoehdon, puupohjaisen muovia korvaavan raaka-aineen. Tällä nostettaisiin puuraaka-aineen jalostusarvoa, mikä toisi työtä Suomeen. Näin pitää ehdottomasti tehdä. Suomen pitää olla suunnannäyttäjä parempien pakkausten valmistajana ja kehittää aidosti biohajoavia tuotteita korvaamaan muovia. Nyt ollaan vasta alkumetreillä. Monet biotuotteet eivät ole vielä biohajoavia. On myös muistettava, että puuraaka-aineesta tai muusta luonnonmateriaalista tehtävät hajoavatkin biotuotteet voivat olla vain osaratkaisu, tämä raaka-aine on rajallinen luonnonvara.

Ainoa kestävä tapa estää muovin päätymistä meriin ja osaksi myös meidän ruokavaliotamme, on vähentää radikaalisti muovin käyttöä. Muovi pitää saada myös kiertämään. Tämä edellyttää uutta sääntelyä mm. pakkausten osalta ja ongelmallisimpien muovilaatujen valmistuksen rajoittamista. Kierrättämiseen kelpaamattomat muovipakkaukset pitää kieltää. Näitä ovat eri materiaalien käyttäminen sekaisin samassa pakkauksessa tai tuotteessa. Tällöin markkinoille tulisi vain tuotteita, jotka voidaan helpommin kierrättää uudeksi raaka-aineeksi. Tarvitaan tietysti myös toimiva muovin keräys- ja kierrätysjärjestelmä. Tässä on kovasti kehittämistä myös omassa kotikaupungissani Joensuussa.

EU:n komissio kertoi viime viikolla suunnitelmista kieltää kymmenkunta eri muovituotetta. Tämä on hyvä alku, mutta tarvitaan kattavaa kansalaiskeskustelua jokaisessa jäsenmaassa, ja toimiva suunnitelma siitä miten muovikielto toteutetaan. Joka tapauksessa tarvitsemme rajat ylittäviä toimia ja EU on tässä hyvä toiminnan käynnistäjä.

Riitta Myller

kansanedustaja (sd)