Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Ranskalainen juhannus on lyhyt

Kelit eivät suosi suomalaisia tänä juhannuksena. Loppuviikko on ennusteiden mukaan koko maassa tavanomaista kylmempi ja sateinen. On se silti juhannus ja kolmen päivän mittainen keskikesän juhla, jota vietetään aivan erityisin menoin. Leimallisesti juhannusta vietetään juuri pohjolassa, perinne on vahvin Suomessa ja Ruotsissa. Keski-Euroopassa juhannus ei juuri poikkea muista kesäviikonlopuista.

Ranskassakin poltetaan viikonloppuna kokkoja, yleensä lauantaina. Myös täällä se on alun perin pakanallinen juhla, johon on myöhemmin sekoittunut uskonnollisia piirteitä. Ranskaksi juhannus on Saint-Jean eli Pyhän Johanneksen juhla. Sama raamatullinen tausta on suomen juhannus-sanallakin.

Suomi pysähtyy juhannuksena, on tapana sanoa. Hieman tuo perinne on murentunut varsinkin kaupan aukioloaikojen vapautumisen myötä. Entistä useampi on töissä aattona ja viikonloppunakin. Vielä pari vuosikymmentä sitten Joensuussa ei edes ravintolaa kannattanut pitää auki juhannuksena.

Ranskassa ylimääräisiä vapaapäiviä ei juhannuksena ole. Koulutyö jatkuu vielä pari viikkoa joten eipä perheillä ole oikein mahdollisuuttakaan irtautua arjesta tavallista viikonloppua pidempään. Vaikka vuodesta 2008 alkaen lasten kouluviikko ei enää ulotu lauantaihin, on palveluammateissa työtään tekevillä usein lauantai tavallinen arkipäivä. Sitten maanantaina pidetään pienet kunnanvirastot, kahvilat, puodit, leipomot ja parturiliikkeet kiinni. Arkipyhiä kesän aikana on Ranskassa ainakin kaksi, kansallispäivä heinäkuun puolivälissä ja Neitsyt Maarian taivaaseenastumisen päivä elokuussa. Tänä vuonna helluntain jälkeinen maanantai sattui kesäkuun puolelle ja myös se on arkipyhä. Mutta juhannus on tavallinen viikonloppu.

Jonkinlaisia juhannusjuhlia järjestetään lähes kaikkialla Ranskassa. Ne päättyvät yleensä illan pimetessä sytytettäviin juhannuskokkoihin. Tänä vuonna ongelmana on pitkä kuiva hellejakso, joka on koetellut eteläistä ja keskistä Eurooppaa. Espanjassa ja Portugalissa lämpötila on noussut jopa 40 asteeseen ja esimerkiksi maailman tunnetuimmalla viinialueella, Bordeaux’ssa yli 35 asteen. Seurauksena on ollut erityisesti Portugalissa tuhoisia metsäpaloja.

Oman perheeni kanssa vietämme jo viidettä juhannusta runsaan sadan kilometrin päässä Bordeaux’sta, Akvitanian pääkaupungista. Kokkoa ei polteta eikä rannalla istuta, mutta valvotaan varmaan ja ehkä saunotaankin.

Ranskalaista juhannusta vietetään, jos yleensä vietetään, siis yhteisissä juhlissa, toisin kuin vaikkapa Pohjois-Karjalassa, kun kaikki vetäytyvät omille kesämökeilleen. Joensuussa on yritetty jo vuosikymmeniä synnyttää yhteistä juhannusfestivaalia aina Laulujuhlista lähtien, mutta rahat ovat valuneet hukkaan. Juhannus on jotain muuta kuin festarit. Se on ranta, sauna, grilli ja läheiset.

Viikonloppu ei ole sen kosteampi kuin muutkaan alkukesän viikonloput. Ranskalaiset käyttävät viinejä ruokajuomana ja olutta vähemmän kuin suomalaiset. Sen näkee jo marketin hyllystä. Viinejä on enemmän kuin Pilkon Alkossa, mutta olutvalikoima on suomalaisen silmin vaatimaton tai tavallisen ABC:n marketin luokkaa.

Eikä se grillikään ole täällä niin keskeisessä roolissa kuin Suomessa. Ranska on ruoan kotimaa muttei täällä makkaroita kärrätä juhannuseväiksi kilokaupalla. Toki grillejä näkee pihoilla ja terasseilla ja marketin tarjousaltaassa on valmiita vartaita ja joskus jopa marinoituja grillipihvejä. Pääasiassa liha ja linnut myydään kuitenkin maustamattomina.

Joskus 80-luvun alussa syntyi Ranskassa uusi perinne, Fete de la Musique, jota vietetään aina kesäkuun 21. päivä. Tänä vuonna tuo päivä on siis juhannuksen alla keskiviikkona. Perusideana on kaikille vapaa musiikkitapahtuma eli joka paikassa soi, mutta ei ole yhtään konserttia eikä pääsylippuja. Musiikkia on kuultavissa kaduilla ja toreilla, työpaikoilla ja sairaaloissa. Kaikkialla soi chanson, kansanmusiikki, pop, jazz, rock, ja kaiken maailman musiikit. Vuosikymmenten aikana tämä Ranskan kulttuuriministeriön luoma musiikin päivä on levinnyt kymmeniin maihin, mutta ei Suomeen. Syy on ilmeisen selvä. Suomalaiset haluavat pitää kiinni juhannuksesta eikä siihen kannata muuta viihdettä tarjota.

Oikein mukavaa juhannusta!

Seppo Mustonen, Bussiere-Badil