Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Krista Mikkonen: Nuorten kurjistaminen ei tuo mitään hyvää

Suomea on aina rakennettu sillä ajatuksella, että jätämme tämän maan lapsillemme aina vähän parempana. Ei kuitenkaan enää. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa nuoret ovat jäämässä edellisiä sukupolvia köyhemmiksi.

Nuorten väliset oppimiserot kasvavat, velkaongelmat ja ulosotot lisääntyvät. Alle 25-vuotiaiden asunnottomuus kasvoi viime vuonna 13 prosenttia. Mielenterveys järkkyy yhä useammalla. Syrjäytyneitä nuoria on Suomessa yli 65 000.

Hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja siniset ovat jo leikanneet nuorilta enemmän kuin miltään muulta ihmisryhmältä. Koulutuslupaus petettiin ja opintorahasta leikattiin neljännes. Nyt hallitus kaavailee heikentävänsä alle 30-vuotiaiden työttömyysturvaa helpottamalla määräaikaisuuksia ja irtisanomista.

Vihreät ei hyväksy nuorten aseman heikentämistä. Tämän vuoksi oppositiopuolueet yhdessä tekivät nuorten tilanteesta välikysymyksen, joka käsiteltiin Eduskunnassa viime viikolla. Vihreät oli yksi välikysymyksen tekijöistä.

Meidän mielestämme nuorten turvaverkkoon ei saa enää tehdä lisäreikiä. Sen sijaan on kurottava umpeen nykyiset ammottavat aukot ja otettava koppi niistä nuorista, jotka ovat tippuneet koulutuspolulta eivätkä ole päässeet kiinni työelämään.

Nuorisotakuu on kaivettava esiin naftaliinista ja päivitettävä niin, että jokainen nuori todella saa työ- tai opiskelupaikan kolmen kuukauden sisällä. Sen toteuttamiseen on löydyttävä myös lisää rahaa. Nyt rahoitus on kutistunut alle puoleen parhaista vuosista.

Nuorten matalan kynnyksen Ohjaamo-toimintaa pitää kehittää monialaisena, nuorten lähtökohdista tukea tarjoavana palveluna. Siitä ei saa tulla pelkkää TE-toimistoa, jonne nuoret eivät uskalla tulla tukileikkausten pelossa.

Sanotaan, että nuorissa on tulevaisuus. Sanonta on kulunut, mutta täyttä totta tänäänkin. Panostamalla nuoriin panostamme tämän maan tulevaisuuteen.