Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Miun blogi

Takavuosina oltiin huolestuneita, kun valtionyhtiöt, liikelaitokset ja kuntayhtymät ottivat vieraskielisiä nimiä. Oli Destiaa, Itellaa ja muita, joista ei nimen perusteella tiennyt mitä ne ovat, saati mitä tekevät.

Pohjois-Karjalassa on menty toiseen suuntaan. Kaiken aloitti uuden sote-kuntayhtymän valmistelu, joka nappasi nimekseen Siun sote.

Siun sote on reipas nimi, mukava avaus persoonalliseen pohjoiskarjalaiseen suuntaan. Lyhyen alkuhämmennyksen jälkeen se on saavuttanut paikkansa maakunnan kuntalaisten suussa. Toki valtakunnasta löytyy vielä epätietoisia ihmisiä, mutta aika vähän kuitenkin.

Kohtuus on valttia kaikessa, paitsi jalkapallon katselussa. Niinpä olisin toivonut, että maakunnallinen nimiomaperäisyys olisi jäänyt tähän. Vaan eipä jäänyt ja jatkoa on seurannut.

Maakunnassa valmistellaan uuttaa maakuntahallintoa, jonka nimi on Meijän maakunta. Siun sotella ja muutamilla kumppaneilla on taloushallinnon yhtiö nimeltään Siun talous. Maakunnan sähköiset palvelut on nimetty Miunpalveluiksi. Maakunnallinen seurakunta saanee nimekseen Siun seurakunta. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos julkaisee lehteä Meijän turva. On toki muitakin miutteluja ja siutteluja, erityisesti somen hashtageissa.

Ei nimi miestä pahenna. Itsekin olen Jere, vaikka lapsena sain monesti kuulla, että sehän on koiran nimi. Ja aikuisena, että se on lapsen nimi. Uskottavuus on siis ollut koetuksella, mutta ei siitä sen enempää.

Kyselin taannoin Twitterissä, että mitä mieltä näistä maakunnan organisaatioiden uusista nimistä ollaan. Mitä etelämpää tai lännempää vastaaja oli, sitä juntimpana nimiä pidettiin. Epäilipä yksi vastaaja, että kyse on aputoiminimistä.

Pohjoiskarjalaisuudessa on hienoa, että osataan olla omana itsenämme. Ei välitetä, vaikka muut pitävät yksinkertaisena. Itsekin olen saanut monesti selitellä lahtelaisille koulukavereille kielenkäyttöäni. Mikä ihmeen miu-mau-mies sinusta on tullut?

Niin on tullut ja ylpeä siitä pitää olla. Hämäläinen hiljaisuus on pikkuhiljaa vaihtunut savolaisen kierouden kautta itsetuntoiseen karjalaisuuteen.

Ylpeä pitää olla myös omista lapsista. Kysyn usein tytöiltämme, että moneltako menette aamulla kouluun. Yleisin vastaus on, että kassiin. Siihen ei voi oikein vastata kuin, että okei, minäpä menen laukkuun.