Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Mihin uskoa?

Maailmalla leviävät valeuutiset. Puhumme jo sujuvasti vaihtoehtoisesta totuudesta ikään kuin tasavertaisena informaationa tarkistetun faktapohjaisen, tiedon kanssa. USA:n vaalit olivat tässä kohtaa eräänlainen vedenjakaja. Vaikkakin jo Britannian Brexit-äänestyksessä eroa EU:sta vaatineet myönsivät lopulta puhuneensa pelkkää palturia monista EU-eron vaikutuksista.

Tunnetta ja politiikkaa ei voi erottaa toisistaan. Väkevä poliittinen toiminta vaatii asiaperusteen lisäksi myös sitä, että myös tunteita liikutetaan. Tätä käytetään sumeilematta valeuutisissa hyväksi. Disinformaation tavoitteena on aiheuttaa vastaanottajissaan tunnereaktio käyttämällä tekaistuja tai omiin tarkoitusperiin sopivia vääristeltyjä faktoja.

Tšekin vaalien jälkeen teema on noussut vahvasti esille. Uutisten mukaan joka neljäs tšekkiläinen saa tietonsa maailmanmenosta "vaihtoehtomedioiden" kautta. Tällaisia MV viestimiä Tšekeissä lasketaan olevan kaikkiaan 30. Sivustojen sisältöä on venäjämielisyys, EU-vastaisuus ja Trumpin ihannointi.

Tämä saman henkisyys vahvistettuna islamvastaisuudella näkyi myös Itävallan vaaleissa ja puski esiin ensimmäistä kertaa myös Saksassa. Pohjoismaissa esiin yrittää marssia Pohjoismainen vastarintaliike, joka lähetti mm. rotupuhtautta vaativan manifestinsa kansanedustajille.

Usein kysytään, eikö historiasta ole opittu mitään? Autoritääriset, yhteen suureen johtajaan uskovat liikkeet ovat menestyneet viime vuosien vaaleissa eri puolilla maapalloa. Liikkeet vetoavat tunteisiin hyvin populistisella tavalla. Tšekeissä vaalit voitti puolue, joka haluaa laskea veroja, vastustaa EU:ta ja kitkeä korruptiota. Kaikki aiheita, joihin "vaihtoehtomedioiden" totuudella varmasti löytyy kaikupohjaa. Jopa niin, että pimentoon jää, että itse "suuri" johtaja on syytteessä korruptiosta.

Politiikka on tylsää, kun se ei herätä suuria tunteita. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista, kuten perinteinen määrittely kuuluu. Liiallinen tunteiden myllerrys sumentaa näkökenttää ja yksipuolistaa ajattelua. Monipuolinen ja faktoihin perustuva viestintä mahdollistaa aidon demokratian ja kansalaisyhteiskunnan toiminnan kehittymisen. Tätä varjelkaamme.

-Riitta Myller

kansanedustaja (sd)