Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Kyllä Pohjois-Karjala aina Maltan voittaa

Kävimme perheen kanssa Maltalla. Malta on lämmin saari Välimeressä, Euroopan Unionin eteläisin maa, pinta-alaltaan Kontiolahtea kolme kertaa pienempi ja siellä asuu 436.000 asukasta. Jos Malta olisi suomalainen kunta, olisi se pinta-alaltaan 267. suurin.

Listaan asioita, miksi Pohjois-Karjala (Siperia-ilmastoinen, Euroopan Unionin itäisin maakunta, jossa asuu 164.000 asukasta ja jossa on valtavat pohjavesialueet) on parempi paikka asua ja matkailla kuin Malta. Kokemukseni Maltasta on tosin vain viikon mittainen, joten arvioinnin virhemarginaali on +/- 50%.

1. Ilmasto. Pohjois-Karjalassa on parempi ilmasto. Kesäkuukausina Maltalla on toivottoman kuuma, yleisesti yli 30 astetta ja öisinkin 25. Meillä P-Karjalassa taas on sopivan viileää ja pieni mahdollisuus silloin tällöin myös lämpimiin aurinkoisiin kesäpäiviin.

2. Ihosairaudet. Luulin, että 45-vuotias vaaleaihoinen mies ei enää auringossa palaisi, mutta sekin on näköjään mahdollista.

3. Vesi. Pohjois-Karjalassa vesi on käytännössä ilmaista, kun taas Maltalla sitä pitää kantaa kaupoista kädet polvissa. Ravintolassa vesi maksaa enemmän kuin olut, joten Maltalla elämä on jo keskipitkässä juoksussa epäterveellisempää.

4. Urheilu. Pohjois-Karjassa lenkkeily on inhimillistä toisin kuin Maltan aavikkomaisemissa. Hiihtämään pääsee meillä luonnonlumilla parhaimmillaan puoli vuotta. Jalkapallossa Suomi on suurmaa verrattuna Maltaan. Tai siis oli.

5. Siisteys. Vaikka Jaamankankaalta löytyy silloin tällöin hylättyjä sohvia, on se kuitenkin vähäistä verrattuna maltalaisen turistipaikan takapihalle.

6. Liikenne. Maltan vasemman puoleinen liikenne ei sinänsä ole ongelma, toisin kuin kapeat kadut, olemattomat kevyen liikenteen väylät ja holtiton ajotyyli. Pohjois-Karjalassa ei tarvitse jonottaa autolla koskaan ja polkupyörälläkin pääsee.

7. Luonto. Pohjois-Karjalassa on katkeamattomia viheryhteyksiä ristiin rastiin. Maltalla ei ole yhtään viheryhteyttä. Meillä on kesällä vihreää ja talvella yleensä valkoista. Maltalla on aina keltaista.

8. Keskeneräisyys. Vaikka Maltalla on valtavan pitkä ja vaikuttava historia, tuntuu siellä olevan jatkuvasti kaikki kesken. Keskeneräisiä työmaita on joka puolella. Toista on meillä Pohjois-Karjalassa, missä kaikki on jo valmiina. Paitsi Ilosaari.

Tasapuolisuuden nimissä on todettava muutama erävoitto myös Maltalle. Siellä ei ole kesällä ötököita ja uimavesi on hieman lämpimämpää.

Hintataso on samaa luokkaa ja ihmiset ovat ystävällisiä molemmissa - näiden osalta ei ole eroa. Myös nähtävyyksissä ja lapsiperheiden kohteissa peli menee lähes tasan: Maltalla on Sininen Laguuni, Blue Grotto ja maailmanperintökohteita, Pohjois-Karjalassa Koli, Kolvananuuro ja Mukulakatu.

Sanonta "matkailu avartaa" pitää täydellisesti paikkansa. On mukava käydä matkailemassa ja puhumassa englantia.

Mutta kyllä sitä mieluummin asuu rauhallisessa ja viileässä Pohjois-Karjalassa, jossa saa vettä joka paikasta ja joka päivä. Vielä ne isot matkailijamassatkin ympäri maailmaa sen ymmärtävät.