Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Kehun mielelläni aina, kun kehumista löytyy - Nyt löytyi!

Kävin pari viikkoa sitten tutustumassa Siilaisen kuntoutumiskeskukseen. Itse entisensä neurologisen kuntoutusosaston osastonhoitajana olin vaikuttunut näkemästäni ja kuulemastani. Jopa paikan nimeen - kuntoutumiskeskus - sisältyy tärkeä viesti. Kukaan ei voi toista väkisin kuntouttaa, mutta kuntoutuakseen ihminen tarvitsee kokonaisvaltaista, oikea-aikaista ja asiantuntevaa apua ja tukea. Tärkeää on asiakkaan kanssa yhdessä toimiminen ja voimavaralähtöisyys.

Siilaisen kuntoutumiskeskuksessa on akuutin, kirurgisen, neurologisen ja geriatrisen kuntoutuksen osastoja. Tämän lisäksi Siilaisilta käsin toimii kotisairaala ja palliatiivisen hoidon yksikkö. Palliatiivisen hoidon kehittämisen myötä saattohoidon laatu on ottanut Pohjois-Karjalassa isoja laatuaskelia eteen päin.

Erityistyöntekijöiden lisäksi kuntoutumisen tuki edellyttää ammattitaitoista ja osaavaa hoitohenkilökuntaa. Jokaisen työntekijän on hallittava ja osattava toimia asiakkaan voimavaroja hyödyntäen. Tästä johtuen kuka tahansa ei voi tulla sijaiseksi kuntoutumiskeskukseen. Tämä on valtavan suuri haaste, kun tiedämme, miten suuri pula sijaisista ajoittain on.

Siilaisen toiminta on kustannustehokasta ja vaikuttavaa, sillä useat tutkimukset ovat osoittaneet, kuntoutuksen kannattavan. Siksi on tärkeää pitää huolta, että Siilaisilla pystytään säilyttämään kuntoutuskeskuksen toimintatavat ja periaatteet. Jos kotihoitoa ei saada toimimaan kunnolla ja resursseja lisättyä kotihoidon toimintakykyä ylläpitävään toimintaan, Siilaisen kuntoutuspaikat eivät riitä. Toisaalta Siilaisille jää ikäihmisiä, jotka eivät pärjää enää omassa kodissaan, ”odottamaan” yhteisökotipaikkaa, jos tehostettua palveluasumista ei saada lisää. Tämä on kuntotutumiskeskuksen paikkojen väärin käyttöä, mutta lisäksi se ei ole hyvä asia ihmisen itsensä kannalta. Nyt jo "odottajia" on huolestuttava määrä.

Yhteisökodeissakin toiminnan pitää olla koko ajan kuntouttavaa, jotta voidaan ylläpitää ja parantaa olemassa olevaa toimintakykyä ja estää ihmisten vuodepotilaaksi joutuminen. Jos haluamme hillitä tulevaisuuden sote-menojen kasvua, on ikäihmisten asumisen ja kuntoutumisen ketju saatava eheäksi!

Vierailu Siilaisilla liittyi omaan työhistoriaani kahdellakin tavalla. Olin aikoinaan perustamassa yhdessä edesmenneen ylilääkäri Kalervo Salmen kanssa Kontioniemen sairaalaan neurologista kuntoutusosastoa. Tämä osasto siirtyi myöhemmin Tikkamäelle osastoksi 1 B. Nyt tämä osasto on Siilaisilla. Oli mukavaa huomata, että osastolla työskentelee edelleen samoja työntekijöitä, joiden lähijohtajana Kontioniemessä toimin.

Toinen yhtymäkohta löytyy ajalta, jolloin toimin Joensuun sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajana. Olin kyseisessä roolissa aikoinani hyväksymässä Siilaisen kuntoutumiskeskuksen perustamista. Hankkeen toteutuminen kesti kauemmin kuin silloin ajattelimme, mutta hyvä siitä tuli!

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)