Soita studioon 0700 928 9280700 928928Lähetä tekstiviesti numeroon 16130 16130
2 € / puhelu + pvm
0,95 € / viesti Kirjoita alkuun REX välilyönti ja viestisi

Joensuu 92,8 MHz • Nurmes 101,0 MHz
• Outokumpu 101,7 MHz • Kitee 102,2 MHz
Juuka 103,3 MHz • Lieksa 92,0 MHz • Kaapeli 94,0 MHz (Joensuu)

Kuuntele nettiradio

Kuuntele netissä

Radiot.fi

Kari Kulmala: Haitalliset muovit verolle maakunnan sellupohjaisten korvaavien tuotteiden kilpailuaseman parantamiseksi

Muovi on ollut yksi huomattavimmista elintasoamme kohottaneista keksinnöistä, erityisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Arkeamme helpottavat muun muassa muoviset kertakäyttöastiat ja muovipakkaukset, lasten lelut ja lukuisat teolliset sovellukset kuten sähköjohtojen eristeet. Muovia esiintyy jopa vaatteissamme ja kosmetiikkatuotteissa. Muovin voittokulkua, josta olemme saaneet nauttia, ovat siivittäneet sen tekniset ominaisuudet ja muovituotteiden edullinen sarjatuotanto.

Ystävyytemme muovin kanssa on kuitenkin kääntynyt uhaksi. Muovijätteen hallinta ei ole pysynyt muovintuotannon ja kulutuksen vauhdissa. Luontoon joutunut muovi kulkeutuu vesistöihin ja lopulta omaan elimistöömme mikroskooppisen pieninä hiukkasina.

Muovijätteen kierrätys, poltto ja maahan hautaaminen eivät ole lopullisia ratkaisuja muoviongelmaan. Niissä on aina omat ongelmansa ja kulunsa. Täyskielloilla muovia hyödyntävä kotimainen teollisuus ja talouselämä voivat vaarantua. Muovin tuotanto ja kulutus olisi kuitenkin saatava laskuun kaikkialla, missä se on kohtuullisesti aikaansaatavissa. Tähän tavoitteeseen valtiontalouttakin tukeva joustava lähestymistapa on verotus. Mikäli esim. ensituotannolle tulisi vero, niin kierrätyskäyttö pääsisi jo kierrätyksen kautta vähemmällä verolla, samoin pitkäaikainen käyttö tulisi normiksi.

Suomi on ollut jo edelläkävijä esimerkiksi panttipullojen kierrätyksessä ja tästä tulee muiden ottaa mallia. Kaikki muovi ei ole tarpeetonta, eikä helposti korvattavissa. Mielestäni sen muovin verotukseen pitää puuttua tiukasti, joka tehdään parissa sekunnissa, käytetään viisi minuuttia ja säilyy luonnossa sata vuotta. EU-laajuinenkin muovivero on harkinnassa. Arviolta 100 000 tonnia muovia päätyy meriin joka vuosi EU-maiden rannikkoalueilta. Maailmanlaajuisesti meriin päätyvä jätemäärä voi olla satakertainen. Tyynessä valtameressä on havaittu kaksi noin miljoonan neliökilometrin suuruista muovijätelauttaa. Jokin aika sitten uutisoitiin, että valaan sisältä oli löytynyt yli 800 kg muovijätettä, ja kyse oli vain yhdestä maailman merissä elävästä valaasta.

Sininen tulevaisuus on puolue, joka hakee järkeviä ja isänmaallisia ratkaisuja. Muovin verotuksella kotimaisten puu- ja sellupohjaisten muovia korvaavien tuotteiden kilpailukyky paranisi, mikä on menestyksen avain kotimaiselle raaka-ainetuotannolle, jalostusteollisuudelle ja työllisyydelle. Tämä johtaisi väistämättä myös vientimenestykseen muiden maiden tarvitessa suomalaisia muovia korvaavia tuotteita, joiden kehitystyö on jo pitkällä omassa maakunnassammekin. Tämä olisi suuri mahdollisuus maakuntamme metsäteollisuuden tuotekehitykselle. Parhaiten ja kestävimmin autammekin maailmanlaajuisen muovikatastrofin torjunnassa samoilla askelilla, joilla pidämme huolta omasta maakunnastamme ja sen taloudesta ja työllisyydestä.

Olen jäsenenä arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnassa. Tein joulukuussa 2017 valtuuskunnalle esityksen, että arktinen merialue julistettaisiin muovivapaaksi alueeksi. Toivottavasti asia ymmärretään myös muissa arktisten alueiden maissa tärkeäksi. Suomi on tällä hetkellä arktisten alueiden maiden puheenjohtajamaa, joten Suomen ehdotuksia kuunnellaan varmasti tarkalla korvalla.

Omassa maakunnassamme voimme pitää vedet muovista puhtaina ihan omilla päätöksillämme ja käyttäytymisellämme. Muovit eivät kuulu puhtaisiin vesistöihimme.